Πώς να διατηρήσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας ζωντανή για περισσότερο χρόνο

Το να μείνει το αυτοκίνητο από μπαταρία είναι κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο το έξοδο, το οποίο πρέπει ξαφνικά να κάνουμε και που ανάλογα με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, είναι φυσικά και η ταλαιπωρία. Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μπαταρία για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Φυσικά, μια μπαταρία αυτοκινήτου δεν έχει απεριόριστη ζωή, όσο καλά και αν της φερθούμε. Μια φυσιολογική διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι 3 με 4 χρονιά, ανάλογα τον κατασκευαστή. Από εκεί και πέρα υπάρχει περίπτωση να μείνετε ή στην χειρότερη περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο. Για να βοηθήσουμε τη μπαταρία να φτάσει στο μέγιστο του κύκλου ζωής της, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Σωστή φροντίδα

καθαρισμος μπαταριας αυτοκινητου

Αν φροντίζουμε σωστά τη μπαταρία, τότε της προσθέτουμε μήνες ή ακόμα και χρόνια ζωής. Οι επιφάνειές της πρέπει να παραμένουν στεγνές και καθαρές, με τον καθαρισμό τους να γίνεται με ένα καθαρό, μαλακό πανί. Καλό είναι, επίσης, να προστατεύετε τους πόλους και τα σημεία σύνδεσης από τη διάβρωση με λιπαντικό, το οποίο όμως δεν πρέπει να περιέχει οξύ.

Φόρτιση

Μέτρηση και φόρτιση μπαταρίας

Η μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί να φορτιστεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κάτι τέτοιο να γίνεται για πάντα. Φτάνει, δυστυχώς, ένα σημείο, στο οποίο η μπαταρία δεν μπορεί καν να φορτίσει ή ακόμα και αν φορτίσει, δεν μπορεί να διατηρήσει την τάση. Τότε, μιλάμε για μία κατεστραμμένη μπαταρία που απλώς θέλει αντικατάσταση. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως, καλό είναι να ελέγχουμε την κατάσταση φόρτισης με ένα βολτόμετρο και να φορτίζουμε τη μπαταρία, όταν το φορτίο είναι κάτω από 12 V. Η φόρτιση πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 10 και κάτω των 40 βαθμών Κελσίου με κατάλληλους φορτιστές για μπαταρίες μόλυβδου.

Λάθη που καταστρέφουν τη μπαταρία

Φωτα Alarm

Τα κλασικά λάθη που αποφορτίζουν μία μπαταρία αυτοκινήτου είναι όταν ξεχνάμε τα alarm ή τα φώτα ανοιχτά. Αν η μπαταρία είναι ακόμα υγιής, με μια φόρτιση θα μπορέσει να συνέλθει. Αν ήταν ούτως ή άλλως κοντά στο τέρμα της ζωής της, τότε η φόρτιση, αν καταφέρει να γίνει, απλώς θα μπορέσει να διατηρήσει σε λειτουργία το αυτοκίνητο, μέχρι να φτάσετε στο συνεργείο και να σβήσετε τον κινητήρα. Πάντως, ακόμα και όταν η μπαταρία καταφέρει να συνέλθει με τη φόρτιση, θυμηθείτε ότι κάθε αποφόρτισή της της στερεί αρκετή από τη διάρκεια ζωής της.

Ακινησία

ακινησια

Η ακινησία είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μπαταρίας. Ακόμα και αν απενεργοποιήσετε το συναγερμό, εφόσον ξέρετε ότι δεν θα κινήσετε το αυτοκίνητο για καιρό, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η χρήση του αυτοκινήτου τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή η φόρτιση της μπαταρίας με φορτιστή είναι απαραίτητη, για να μη μειωθεί ο χρόνος ζωής της. Αν η μπαταρία μείνει χωρίς χρήση για ένα χρονικό διάστημα άνω των 3-4 μηνών, μπορεί μεν να καταφέρει έπειτα να φορτίσει, όμως η χωρητικότητά της θα έχει μειωθεί πάνω από 50%!

Αν, πάντως, παρόλο που κάνετε όλα τα παραπάνω, η μπαταρία αποφορτίζεται συνεχώς, υπάρχει το ενδεχόμενο να ευθύνεται για αυτό το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου και να πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων.